Támogatóink:

V. Tordai-hasadéki Unitárius Találkozó

 

2017. szeptember 9-én, szombaton került sor az V. Tordai-hasadéki Unitárius Találkozóra. A Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör által szervezett rendezvényen közel 800 személy vett részt. Az egész napos program céljaként a közösségben megélt vallásosságot, az egyházköri öntudat erősítését és az emberi kapcsolatok ápolását tűzték ki a szervezők.

A rendezvény szabadtéri istentisztelettel kezdődött, melyen Koppándi Zoltán, a Délnyugat-Erdélyi Szórványegyházközség lelkésze mondott egyházi beszédet, az énekvezéri teendőket Simándi Teréz torockói kántor látta el. Az ünnepi műsor keretében Dimény József esperes és Novák György felügyelőgondnokok köszöntötték a jelenlevőket. A találkozó szimbólumaivá vált fehér galambok röptetése után a torockói és torockószentgyörgyi fiatalokból és gyermekekből álló Szilas Néptánccsoport fellépését nézhette meg a népes közönség.

A választható tevékenységek minden korosztály számára elfoglaltságot kínáltak. Az előadósátorban Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi lelkész Sziklahitű László. Szent László falfreskók az erdélyi templomokban, dr. Ferenczi Enikő kórházlelkész, mentálhigiénés szakember Spiritualitásunk szerepe mindennapjainkban, Keresztesi Polixéna–Vitus-Bulbuk Emese pszichológusok Nem magánügy. Beszélgetés a nők elleni erőszakról címmel tartottak nagyszámú érdeklődőt vonzó előadást.

A gyermekeket gyöngyfűzés, gyöngyfa-készítés, rajzolás, íjászat és egyéb tevékenységek várták. A mozgásra vágyókat az Erdélyi Kárpát Egyesület tordai tagjai vezették a Tordai-hasadékot ismertető túrákra. Az érdeklődők megtekinthették az Aranyosszék értékeiről készített fotókiállítást, valamint a 80 éve elhunyt Balázs Ferenc mészkői lelkész, író, népművelő életéről és munkásságáról készített bemutatót. Ezzel párhuzamosan kezdetét vette a főzőverseny és vetélkedő, de alkalom adódott az ismerkedésre, beszélgetésre és kapcsolatok erősítésére is.

A délutáni programrészben a jászboldogházi Csillagvirág Énekkar Egyesület lépett fel, melyet a püspökladányi Megdöbbent Városlakók zenekar koncertje követett.

A rendezvény délután hat órakor oklevelek és emléklapok kiosztásával zárult.

A szervezők nevében köszönetet mondunk mindazoknak, akik munkájukkal és részvételükkel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez, és hálát adunk Istennek, hogy lehetővé tette számunkra ezt az ünnepet.

A rendezvény támogatói:

Magyar Unitárius Egyház, Kolozs Megyei Tanács, Communitas Alapítvány, Szentmihály Község Polgármesteri Hivatala, Várfalva Község Polgármesteri Hivatala, Agro Turdean Kft., Dynamic design & advertising, Ádám István, Csép István és az EDEN 75 Egyesület

Tordai-hasadék, 2017. szeptember 9.

A Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör Esperesi Hivatala